tisdag 31 mars 2009

Bikt 4 - Uranbullen

Bikten fortsätter med ännu ett "råvarucase": uran. Detta var stjärnan i klassen och anledningen till detta var enkel att förstå - världen, främst Kina, stod inför en enorm standardhöjning och med det skulle energibehovet öka. Lägg där till en än mer intensiv koldioxiddebatt och peak oil runt hörnet, enda rimliga alternativet var mer kärnkraft. Ryssarna tänkte dessutom sluta sälja sitt vapenuran billigt.

Manegen var alltså krattad för en rejäl prisökning av uran, vilket var precis vad som hände. Från $6.75/oz år 2001 började en fantastisk resa:2005 började spotpriset stiga rejält, detta spotpris som alla på DI-börssnack följde intensivt. Ett säkert tecken att det skulle diskuteras uran eller åtminstone råvaror var att bolagen alltid benämndes med sin ticker bestående av tre bokstäver. En inte alltför vild gissning är att ganska många köp under den här tiden gjordes utan att köparen ens kände till bolagets riktiga namn...

Jag var i stort sett pank hela detta år och började inte handla uranaktier förrän i slutet av 2006 då poker-boomen passande nog även den var i full gång och jag drog in rejäla pengar på detta.

Första köpet Forsys följdes snabbt upp av SXR Uranium One. Dessa två aktier sålde jag faktiskt med god vinst, men tyvärr åkte likviderna direkt in i EFR, PWE, Logan och Vena - alltså företag som var ännu längre från produktion och högre risk.

Uranpriset skenade vidare och peaken kom sommaren 2007 på väl tilltagna $136. Lehman Brothers (R.I.P.) räknade med stigande pris, år 2009 skulle en bit uran kosta $167,49. Idag kostar enligt TradeTech uranet $42.25/oz, bröderna var alltså inte riktigt rätt ute - ironiskt nog inte här heller kan man säga.

Naturligtvis hade denna enorma prisökning mycket lite att göra med ökat behov av uran eller hamstring utan det var givetvis pappershandeln som blåste upp bubblan. När det väl vände blev det som så många gånger förr rusning mot dörren och priset kraschade mer eller mindre och uranaktierna hängde på nedåt.

Köpen är många, exempelvis EFR inhandlades för runt 4 CAD, målkurser på 10-14 CAD diskuterades på det i mina ögon seriösa Råvaruforum. Jag drog sent om sider i nödbromsen på 1 CAD och idag står aktien i 0.22 CAD, förlust: 29294 kr

Ett annat förhoppningsbolag, med en riktig bluffmakare vid rodret, BVT: in på 0,35 och 0,28 CAD och ut på 0.08 CAD, förlust: 35829 kr

En exakt siffra på vad urankalaset kostade mig är svårt att beräkna då flertalet bolag har fyndigheter med flertalet metaller, men en siffra där företag med uran som huvudverksamhet ingår ger en total förlust på 75673 kr.

BVT hemsida
EFR - hemsida
FSY - hemsida
PWE - hemsida
UPC - hemsida
UUU - hemsida
VEM - hemsida
Uranspot - om någon fortfarande är intresserad...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar