torsdag 19 mars 2009

Bikt 3 - Switchcore

Min första riktigt dåliga aktieaffär var i den aktie som kanske spåddes bäst framtid men som flest brände sig på under IT-yran. Ur ett forskningsprojekt stöttat av Ericson och SAAB startades år 1996 det lundabaserade växelkretsföretaget Switchcore. Världens snabbaste krets, CXE-16 för Gigabit Ethernet hade utvecklats och företaget spåddes en lysande framtid man närmade sig lansering 1999-2000.

Efter avslutad termin våren 2000 tog jag paus i högskolestudierna och började arbeta i syfte att jobba ihop en slant som skulle räcka till en jorden-runt-resa under våren -01. Ganska snabbt såg jag här möjligheter att låta pengarna "jobba" under tiden så en slant satsades i detta teknikföretag som redan gjort en fantastisk resa på börsen. Den allmänna hysterin, haussandet på DI-börssnack av Bo "löparn" Engwall och hans svans hade redan drivit upp kursen till orealistiska höjder, men vad spelade det för roll - då det var "the sky is the limit" som gällde. Det var en ny ekonomi som gällde nu, det fanns inte längre några begränsningar i hur mycket pengar som kunde tjänas i IT-ålder. I mitten av augusti köpte jag 60 aktier a' 81 kr, sedan följe en rad köp under hösten, ett köp i september till kursen 108 kr och sedan till allt lägre kurser - det sista köpet i januari till 34 kr. Som mest ägde jag 700 aktier vilket givetvis var helt idiotisk mycket med min lilla budget och behovet av pengarna inom närtid.

Hösten 2000 stod idiotin på topp när TV4 startade sitt program "Börsmatchen". Ett antal lag skulle tävla genom att göra kortsiktiga spekulationer. Jag vill minnas att det också fanns en hund med som på något sätt skulle symbolisera den mer vanliga pilkastande apan - dvs. slumpen. "Löparn" tog givetvis chansen att haussa sina IT-aktier ytterligare och i september sattes så Swtichcores ATH på 135 kr. Jag hade gjort en bra affär alltså, hela 58% uppgång. Sålde jag? Inte då. Här skulle sprutas champagne istället för att bo på sunkiga backpackerhostel och då duger inte måttliga 58% på några månader.

När vi drog iväg i mitten av januari 2001 stod alltså Switchcore i dryga 30 kr. Lyckligtvis hade jag inte kört in hela reskassan i aktier utan vi tog oss trots allt jorden runt dock utan det planerade champagnesprutandet. En total katastrof undveks alltså, men i den andan som rådde under 2000 kunde jag mycket väl ha ryckts med och stått där med en biljett för 15000 kr men utan tillräckligt med fickpengar.

Vid hemkomsten i juni började jag direkt på jobbet och för en del av första lönen deltog jag i Switchcores nyemission varvid jag erhöll 250 aktier till priset 8.50 kr. En ökning till jämna 1000 aktier skedde i november, kurs 7.20 kr. 2002 sker en rad köp och sälj, och jag äger till slut 3000 akter. Dessa aktier avyttras 2003 till kursen 2.13.

En rejäl excelexercis ger en total förlust innan skatteavdrag på 48300 kr.

Efter att affärerna var gjorda tog jag ut återstående likvid avslutade depån. Riktigt, riktigt bränd av börsen lovade jag mig själv att aldrig göra så här idiotiska affärer igen och framför allt börja tänka och analysera själv, våga ta förluster osv. osv. Det vanliga snacket alltså. Tyvärr skulle det komma en råvaruboom emellan...

länkar:
Löparn - the true story
Switchcore rustat för strid
Äventyret Switchcore är över

2 kommentarer:

  1. Även jag förlorade lite pengar i Switchcore. Lyckligtvis handlade det bara om någon tusenlapp eftersom jag på den tiden bara handlade för småbelopp via aktiespararnas aktieinvest. Även jag bestämde mig för att tänka igenom aktieköpen bättre i fortsättningen och trots det lärde jag mig inte läxan bättre än att jag följde med ner även denna gång.

    SvaraRadera
  2. Jag har också ägt aktier i Switchcore. Jag har förträngt vad jag köpte dem för, vad jag sålde dem för och hur mycket pengar jag förlorade :(

    SvaraRadera