onsdag 11 mars 2009

Månadssparande

Jag är värdelös att tajma mina aktieköp. Därför väljer jag att månadsspara i aktier efter ett schema där jag gör ett köp varje månad. Just nu fyller jag på med aktier i fem aktier, det blir alltså ett köp var femte månad i respektive aktie. Jag skulle kunna köpa lite mindre poster och oftare - men då drar som bekant courtaget iväg. Jag ämnar att fortsätta så här i minst två år till. Summan som investeras är förövrigt 20.000 svenska kronor, en rejäl slant om jag får säga det själv och det ligger en hel del slit i skolbänken och stora uppoffringar för att uppnå en inkomstnivå som tillåter detta.

Utdelningar, bonusar, överdrivet stora semesterersättningar och pengar som blivit över investeras på ett friare sätt. Vilka aktier jag köper återkommer jag till i senare inlägg.

Vid lägre inkomst kan det vara lämpligt att spara i räntefond i några månader för att sedan göra ett aktieköp när summan är stor nog att försvara courtaget. Ett annat alternativ är att investera i den utmärkta indexfonden Avanza Zero. I mina ögon är det viktigt att månadsparandet alltid genomförs. Jag tar hellre en månad med mindre utsvängningar än att behöva minska mitt sparande.

Jag vill passa på att påminna om buffertens förträfflighet. Man ska ha en buffert i hushållskassan, en buffert för dyra oförutsedda händelser - och om man månadssparar - även en investeringsbuffert som tillåter dig att investera även om det råkar uppstå en situation då likvider ej kan tillföras depån.

2 kommentarer:

  1. Jag vill tipsa dig om Aktiedirekt! 9 kr i courtage, då kan man kosta på sig täta affärer och bättre riskspridning. Nyss upptäckt din blogg därav kommentaren så långt efter inlägget.
    Lycka till.

    Miss Money

    SvaraRadera
  2. Aktieinvest med andelsköp är också ett alternativ - minsta insättning per aktie är 100 kr. (www.aktieinvest.se). Är man med i Aktiespararna får man rabatt. Bra om man har en mindre summa att avvara varje månad och vill sprida riskerna på flera aktier trots det.

    SvaraRadera