måndag 16 mars 2009

GRC - Köp

Idag inhandlades 1403 aktier i Gold Resource Corp till kursen $3.43. Det här är ett köp som inte riktigt följer min nya strategi med utdelningsaktier men jag har följt bolaget i vått och torrt och ser en tilltalande risk/revard. Likviderna har legat redo ett tag och idag kom dippen jag väntat på.

"Gold Resource Corporation (GRC) (OTC BB: GORO) has been engineered to maximize shareholder value by emerging in the elite class of low-cost gold producers and focusing on cash flow and potential dividends." - så brukar bröderna Bill och David Reid inleda när de presenterar sitt skötebarn. Kaxigt, javisst, men gräver man lite djupare finns det faktiskt anledning till gott självförtroende. Grabbarna Reid har en solid histora bakom sig med bland annat lång erfarenhet av sex gruvuppstarter under US Gold.

GRC har sin verksamhet i staten Oaxaco i Mexico, där man längs en 8 km lång korridor sitter på en rad intressanta projekt. Först till dift blir El Aguila Open Pit, där man i detta nu håller på att färdigställa infrastrukuren nödvändig för gruvdrift. Produktionen, med beräknad start i mitten av 2009, kommer att ske i två steg. Under första året sker brytningen i open pit-gruvan för att sedan flyttas till La Arista där brytningen sker under jord.

På tillståndssidan är "allt" klart förutom open pit-tillståndet. Tidigare har dock tillstånden kommit när de "behövts", så det är rimligt att anta att de mexikanska myndigheterna suger på karamellen extra länge men kommer att leverera när det det är dags att dra igång brytningen.

Samtliga deposits innehåller flera metaller, El Aguila (guld+silver), La Arista och Baja (guld, silver, bly, zink, koppar) osv. Detta gör det lite svårt att beräkna värdet. Inte blir det lättare av att GRC använder "guldekvivalenter" dvs. biprodukternas värden omvandlade till oz guld och då utgår från råvarupriser som inte är helt up-to-date. Som bekant varierar råvaruprisera, och därmed värdet på GRCs tillgångar ganska kraftigt.

Senaste beräkningarna GRC gjort visar att brytningen vid El Aguila kostar runt $100 per uz guld, detta tack vare silver som biprodukt. Från år två, brytning vid La Arista, kommer kostnaden för guld+silver vara runt $0 tack vare inkomster från bly, koppar och zink. Kanske lite av en glädjekalkyl, men även med uppdaterade priser tycker jag att det ser attraktivt ut.

Finansieringen ser jag inget problem med, framför allt inte efter den riktade emissionen till Hochschild Mining, en emission som Hochschild gick vidare med i dagarna och erhöll ett 15%-igt ägande. I avtalet ingår en begränsning av ägandet till 40% de närmsta åren. Det finns alltså ingen direkt risk för ett övertagande innan produktionen är väl igång, men man måste ändå hålla ett vakanade öga då Hochschild har något av ett kantstött rykte. Övriga ägare är bröderna Reid (stort ägande), Tocqueville Gold Fund, Gold 2000, Range Capital - för att nämna några.

Aktien är, med en liten volym lättrörliga aktier, ganska volatil: ATH sommaren -08: $6.09, under råvarukraschen ned till $2,00 och sedan upp till strax under $6 i mitten av februari detta år. Aktien handlas i skrivande stund till $3.64.

GRC har själva lagt fram en i deras ögon rimlig värdering med tanke på framtida cash flow och utdelningar och pratar då om ett aktiepris på $30, vilket naturligtvis får tas med en rejäl nypa salt. I presentationen från 15 januari diskuteras en utdelning på $1.39, är det värt att ta chansen och köpa en aktie för under $4 med så hög utdelningspotential? Jag tycker det och har genom dagens köp tagit en rejäl position, 3400 aktier till ett dagsvärde av 105000 kr.

Hemsida - GORO
Senaste företagspresentationen
Analys - Proactiveinvestors
World of Wallstreet
Bilder från El Aguila
Bill Reid hos Goldseek (webradio)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar