torsdag 14 maj 2009

Dansen kring guldkalven

Som bekant åker jag kollektivt till arbetet och då är bokläsning något jag gärna fördriver tiden med. Senaste boken som plöjts igenom är Björn Elmbrants "Dansen kring guldkalven", en rejäl genomgång av IT-åren och den i närmaste inbicilla börsyran som rådde under dessa sista år av 2000-talet. Jag gjorde mina första stapplande steg på börsen under denna tid och resultatet har jag skrivit en del om detta i Bikt 3 - Switchcore.

Boken går verkligen på djupet i vad som hände under dessa år, och Björn Elmbrants mycket goda känsla för detaljer är imponerande. Många lustiga händelser återges och mer än en gång ges anledning att skaka på huvudet så här i eftertankens kranka blekhet, hur kunde så många kasta sig in i något som så uppenbart var totalt utsiktslöst? Många av de stora namnen, både männen bakom företagen, politiker och de sk. "affärsänglarna" granskas och de flesta får sig också en rejäl släng av den berömda sleven.

För det var faktiskt så att IT-yran handlade om så mycket mer än bara Birgersson, Boo.com & Stäel von Holstein och deras mer eller oftast mindre genomförbara idéer. Vi hade politiker som Erik Åsbrink som på mer än ett sätt pumpade upp bubblan, Kjell Spångberg och Jan Carlzon som strödde pengar över det ena galna projektet efter det andra, så kallade "rådgivare" på landsbygdsbanker som spekulerade bort pengar för mängder av kunders livsbesparingar osv. osv. Så gör inte misstaget att reducera ner IT-yran till en börsbubbla, den innehöll så mycket mer.

Elmbrant kanske slår från vänster en del gånger, men jag tycker ändå att boken är väl värd att läsa och har har en given plats i varje investerares bibliotek. Pocketversionen finns för under 40 kr hos diverse internetboklådor.

1 kommentar:

  1. Jag är ledsen över att behöva höra av mig via kommentarsfunktionen men skulle du kunna skicka ett mejl? Jag skulle behöva din hjälp...

    SvaraRadera