söndag 10 maj 2009

Aktuellt och Rapports toppnyhet idag

är att Skatteverket varnar för att många svenskar betalar för lite skatt. Det är nämligen så att när man lånar, under förutsättning att man har någon form av inkomst, så betalar staten konstigt nog en del av räntan. Vi som valt att inte låna sponsrar alltså andra människors lånande.

Nu är det också så att för att få räntebidraget så fort som möjligt så väljer många att jämka, dvs. man ber arbetsgivaren att dra mindre skatt än vad som annars skulle gjorts. Rapport drar ett exempel med ett (litet) lån på 1 miljon med rörlig ränta vilket ger ett skatteavdrag på 30% (18 0000 kr). Räntan går sedan ner till 2.5% och helt plötslig betals för lite in i skatt.

Skatteverket och Kronofogdemyndigheten är nu oroliga över att folk nu ska spendera alla pengar och sedan åka på en "skattemäll" nästa år då årets slutskattebesked dimper ner i lådan. Erika Pahne, privatekonom (eller "säljare" kanske är mer sanningsenligt) på Swedbank tipsar om att man kan be sin arbetsgivare dra mer skatt, skickar ny jämkningsansökan till skatteverket, eller, hör och häpna, sparar pengarna själv!

Människor som lånat, i många fall miljontals kronor, och sedan fått hjälp av staten med delar av räntebetalningarna, riskerar nu alltså att få det riktigt kämpigt nästa år när restskatten ska betalas. Man tar sig för pannan och frågar sig: Vart har pengarna tagit vägen?

1 kommentar:

  1. Tycker faktiskt det är lite konstigt att man får pengar tillbaka för ränteutgifter. Antar att staten vill att vi skall låna pengar för att sveriges ekonomiska hjul skall rulla lite snabbare. Även jag men mitt dumma blancolån får tillbaka en hel del pengar bara för att jag har lånat pengar, något alla andra svenskar får vara med och betala.

    SvaraRadera