onsdag 23 juni 2010

Intressant månad att vänta

Även om jag gjort ganska fina vinster på mina guldinvesteringar så känns det som att juli månad kan bli något av en "make it or break it" för guldportföljen. Samtliga innehav, numera tre till antalet i och med ett mindre köp av Orvana-aktier, kommer med mycket intressanta nyheter så den vanligen händelsefattiga sommarmånaden kommer för min del att innebära ett idogt hamrande på F5-knappen för att så snabbt som möjligt kunna ta del av vad som meddelas. En överdrift kanske, men total internetfrihet dagar i sträck blir de definitivt inte. Min nyinköpta netbook-PC med tillhörande trådlösa USB-modem kommer att bli välanvänd i sommar.

En genomgång nu som givetvis ska följas upp när så intressanta och viktiga juli är över:

Gold Resource Corp.
Först ut har vi den nyhet jag sett fram emot sedan länge: GRC med Bill Reid i spetsen kan äntligen ge besked om att produktionen nu är i full gång. Första lasset guld/silver-koncentrat skeppades i mitten av april, andra lasset i mitten av maj och det tredje och volymmässigt största lasset gick iväg 7 juni. Den senaste releasen innehåller även citatet av Bill Reid: "We are approaching an acceptable balance between throughput, recovery and concentrate grades. If optimization continues this way, of which there is no guarantee, we see the possibility of declaring Commercial Production July 1st." Hög tid kan man tycka då jag köpte mina första aktier i början av 2007 och då gällde sommaren 2008 som tidpunkt för produktionsstart. Mycket har dock hänt sedan dess, både större mill än tidigare planerat och utökade malmtillgångar, men väntan har ändå varit lång. Intressant blir också om lakningsdelen av anläggningen är i drift. Om så är fallet innebär det mindre rabatt på levererad ädelmetall och mer pengar att lägga till kassaflödet.
Under juli månad hoppas jag även på nya borresultat, gärna en uppföljning av senaste borresultaten samt en rapport om hur etableringen av underjordsgruvan La Arista fortgår. Två, eller tre om lakningsanläggningen ses som en egen post, nyheter är alltså möjliga under juli, spännande!

Oceana Gold Corp.
Vårrusaren Oceana har ett par spännande "events" i juli. Störst intresse borde rapporten för Q2 få, då den kommer att visa på helt andra siffror är tidigare kvartal eftersom de förhatliga hedgarna är borta. Hedgarna medförde att företaget endast fick 743 USD per oz producerat guld vilket ska jämföras med vad Oceana numera får efter att ha löst hedgarna. Lägg där till valutaeffekter då den Nya Zeeländska dollarn tappat mot USD och Q2 kommer att bli något speciellt. Slutet av juli kommer den, runt den 25:e.

Ett frågetecken är Dipidiogruvan, kommer den att säljas, blir det ett joint-venture med något annat bolag eller väljer Oceana att köra själva med hjälp av det starka kassaflödet? Marknaden gillar inte osäkerhet, så hur det än blir så är ett klart besked önskvärt. Jag vet inte riktigt vad jag ska tycka om det här projektet, jag får helt enkelt läsa på mer när besked lämnats av företagsledningen om hurvida de tänkar gå vidare i någon form eller avyttra.


Orvana Minerals
Det blev ett mindre köp av aktier i denna nya OB Research-rekommendationen. Bolaget är, väldigt kort sammanfattat, ett guldbolag verksamt i Bolivia med en nyinköpt men nedstängd gruva i Spanien som ska startas upp för att vara i drift Q1-2011. Från att ha varit en mindre aktör i Sydamerika kommer alltså Orvana att bli en storspelare i Europa och detta i ett område av Spanien där gruvnäringen är en viktig källa till sysselsättning. Nu när GRC förhoppningsvis kliver in i finrummet bland producenterna därmed blir något "tråkigare" känns det lämpligt att plocka in ett nytt bolag där stora förändringar kommer att ske det närmsta året. Varför då inte fortsätta ta rygg på duktiga OB Research? En stabil producent (Oceana), en nybliven producent (GRC) och en "junior" om man nu bortser från Orvanas lilla produktion i Bolivia.

Feasability study över Spanien-projektet är väntad i början av juli månad. Man kan naturligtvis diskutera om det inte vore bättre att vänta med att investera tills efter det att studyn ligger på bordet med mer detaljer om mineplan, reserver, produktions - och uppstartskostnader. Jag har en mindre slant investerad nu och ser det som en liten chansning då det kan bli trångt i dörren om studyn pekar på god ekonomi. Jag är beredd att öka under sensommaren och hösten när/om fler bitar faller på plats, fram tills dess får Orvana nöja sig med att utgöra modesta 5% av guldportföljen där "storebröderna" GRC och Oceana utgör i det 47% respektive 48%.

Business Excellence Online har en kortare artikel om bolaget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar