fredag 11 juni 2010

Bilfri vecka

Per Penning inspirerar till ett blogginlägg så här efter en pinsamt lång dvala. Jag har en mängd ursäkter att ta till för uteblivet skrivande: husköp, stressigt på jobbet, föräldraskap, tvärtstopp på aktieköpandet på grund av husköpet osv, men nu har en hel hög blogginlägg mognat till sig och är redo att skrivas ner.

Husköpet med tillhörande flytt innebar en del förändringar, främst till det bättre, för familjen. Vi lämnade den hyrda lägenheten i centrum av Staden och flyttade till den mindre Förorten - belägen endast någon kilometer från kontorsområdet (heter det så? Ett industriområde fast nästan bara kontorsbyggnader?) vilket innebar att nu slipper vi planera och maxutnyttja flextiden för att slippa sitta i köer, passa bussar och allt annat besvär som hör pendling till. Numera kan vi stämpla ut mitt i "kötiden" och susa förbi köerna på min cykel och tio minuter senare kliva in i hemmet. Härligt är bara förordet!

Faktum är att bilen används förvånandsvärt lite numera, storhandling då och då, en sväng förbi köpcentret någon gång i månaden och något besök hos vänner som bor utanför cyklarnas räckvidd är det hela. En ettåring som hatar bilåkande gör sitt till också... Fakutm är att sedan förra lördagen har inte bilen rullat en endaste meter utan har fått stått och surat i carporten.

Det känns verkligen modernt att bo som vi gör nu. Cykelavstånd (eller skidavstånd som den gångna vintern bjöd på) till arbete, cykelavstånd till större livsmedelsbutik, cykelavstånd till vad som kan liknas ett bycentrum och cykelavstånd till fritidsaktiviteter och rekreation. Ett suburbia version II, där man har nära till allt. Bilen har inte tankats sedan april, snart börjar antagligen bensinen bli gammal kan tänkas.

Bilen och dess tillbehör fortsätter dock att vara ett svart hål om än något mindre. En större bilbarnstol inköptes under påskledigheten - 3000 kr där, nya sommardäck - ytterligare 3000 kr, det av det täckta könets oförmåga till rymdsuppfattning orsakade skada på skärmkant vid närkontakt med carport - 2000 kr, osv. det rullar på på mer än ett sätt när man äger bil. Konceptet är genialt, hugg upp kostnaderna på mängder av olika poster och konsumenten har ingen aning om hur dyrt det egentligen är att äga och köra bil. Mig lurar man inte så lätt dock, jag Gnucashar varenda litet torkarblad!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar