torsdag 17 juni 2010

Bostadslån

Jag höll emot länge, det ska sägas, men tillslut fick det ändå bli ett husköp med tillhörande lån. Efter fyra olika hyresrätter i Sverige och två i Norge slog vi i höstas till på ett radhus. Huset ligger i ett barnvänligt område och nära till våra arbeten vilket tillåter cykling till jobbet och bilfria veckor.

Som varandes, åtminstone inbillar jag mig det, ekonomiskt allmänbildad känns det lite obehagligt att ha ett lån på flera miljoner. även om nu huset utgör säkerhet och att grannen nyligen sålde för över en halv miljon mer än vad vi köpte för så är det för någon som växt upp på svensk landsbygd där normalvillan på 130m2 kostar 400.000 kr i det närmaste absurt att betala nästan tio gånger mer för mindre yta och en tredjedel av tomtytan.

Vi har dock inte förköpt oss, åtminstone inte med tanke på lönerna vi uppbär idag, inflyttningen till regionen och rådande ränteläge. Vår "peer-group" sitter på rejält mycket större och dyrare villor samtidigt som våra grannar i radhusområdet tjänar inte våra löner (om man nu kan lita på Skattelister.no) så vi lär se grannarna slå ner Till Salu-skyltar långt innan vi behöver dra i nödbromsen. Räntekostnaden utgör mindre än 10% av hushållets nettoinkomster och kommer förhoppningsvis minska med tanke på att vi extraamorterar varje månad med delmålet att nå under 75% i belåning vid årsskiftet räknat på köpesumman. Räntan och övriga kostander i förbindelser med bostadsägandet är totalt sett långt mindre än hyran på senaste lägenheten. Även med höjd för den kvinnliga delen av hushållets fallenhet för utemöbler, gardiner och övrigt pyntande går jämförelsen, om än ansträngt, ihop.

Egen härd är guld värd ska heller inte förnekas, speciellt med de lagar och regler som gäller på den norska hyresmarknaden med dess både bra och dåliga hyresvärdar. Frihet att gräva och odla i trädgården (mer om det i senare inlägg), inte behöva bry sig om när dottern på ett och ett halvt hugger gaffeln i dörren och bygga om som man vill är något som är svårt att värdera i kronor och ören.

Numera är dock fokus på att få ner lånet till en nivå där varken nattsömn, aktieportfölj eller hushållsekonomi är i farozonen om bistrare tider skulle komma. Dagens låga räntor är ett utmärkt tillfälle att lägga extra krut på amorteringen, dessutom är amorteringar ett fint räntesparande till nästa steg i den berömda "bostadskarriären".

Felix qui nihil debet - Lycklig är den som är utan skuld.

1 kommentar:

  1. stor post keep it up!


    123pengar.se finns här för att erbjuda dig lån så fort som möjligt och kan i många fall kan erbjuda dig pengar direkt in på ditt bankkonto inom en timme.

    Vi arbetar med särskilt utvalda långivare för att erbjuda dig de lån du behöver, inklusive kort- och långtidslån, kontantlån och andra former av obundna kreditlån.

    När vi har bearbetat all din information kommer vi att kunna svara dig direkt om vilka lån som finns tillgängliga för dig och hjälpa dig igenom kommande steg för att göra det möjligt för dig att få pengarna direkt. kreditlån

    SvaraRadera