tisdag 16 februari 2010

Radioprogrammet Plånboken köper guld

Det är inte bara här på bloggen som intresset för investeringar i ädelmetaller har ökat, nu hakar även Sveriges Radio P1;s privatekonomiprogram Plånboken på och kör ett sparexperiment där en liten guldinvestering ingår, tillsammans med ETF:er (börshandlad fond, exempelvis XACT Bull) och obligantionsfond.

Vi får följa med till Tavex för ett inköp och konsultation. Ett stopp på bankkontoret bredvid hinns också med där bankmannen Torbjörn Iwarson (författare till boken "Guld som investering") som förklarar riskerna med räntesparande med hänsyn till inflation men trogen sin bank och arbetsivare givetvis vill sälja sitt pappersguld istället. Givetvis har han rätt med tanke på den korta tidsperioden, ett år, som experimentet pågår.

Peter Malmqvist, oberoende börsanalytiker och tidigare analyschef på Nordnet, är i den efterföljande diskussionen något kritisk till guld och råvaror som investering i allmänhet. Han motiverar det med att det är "svårt att motivera priset på en råvara" samt att börsen på lång sikt gett bättre avkastning. Peter har svårt att förstå "mekanismerna" och tydligen också det faktum att evigt god börsutveckling bygger på evig tillväxt, i en värld med eviga tillgångar, eller kanske inte.

1 kommentar:

  1. Man tycker ju att det borde ta stopp någon gång... men borde inte råvarupriserna dala också om tillväxten stannar av?

    SvaraRadera