onsdag 10 februari 2010

Guldcentralen säljer momsfria silvermynt!

Guldcentralen hävdar på sin hemsida att de har 1 oz silvermynt som är undantagna från moms till försäljning. Detta är stora nyheter för oss som är intresserade av investeringar i silver då det tidigare alltid hävdats att silver, till skillnad från guld, handlas med 25% moms. Detta har jag skrivit om tidigare i boggposten Svenskt silver - en dyrköpt historia samt rekommenderat Silber aus Deutschland som ett billigare alternativ. I Tyskland är som bekant momssatsen 7% och detta kombinerat med en hårdare konkurrens har gjort det mycket billigare att handla därifrån.

Detta är mycket intressant, varför säljer Guldcentralen silver utan moms, samtidigt som Liberty Silver lägger på momsen?

2 kommentarer:

  1. Det tyx vara en viss luddighet i tull- och momsbestämmelserna. Flera större företag typ Guldcentralen och Liberty Silver pressar på för att få klara regler. Vid köp av diverse metaller från USA kan man chansa på att små paket sliper igenom och/eller att man kan hävda att det inte är moms och tull om man tar in en bunt sedlar, så andra lagliga betalningsmedel borde falla under samma paragrafer. Å andra sidan kan en lillsemester till t.ex. Hamburg vara garanterat lönande... Och vad gör tullen/tullare _om_ de hittar nåt ovanligare som mynt av palladium?

    SvaraRadera
  2. Nu har saken av våra handlare tagits till sista instans och beslutet är inte roligt... Trots att lagen tydligt säger att lagliga betalningsmedel är undantagna moms blev det nej till momsfrihet. Men det finns ju alltid ett sätt att kolla undan. Kolla på Liberty Silver för årets stora nyhet: momsfria mynt från Liberty Silver Estland.

    SvaraRadera