Efter mailkonversation framkommer att Guldcentralen lusläst Mervärdesskattelagen och speciellt 3:e kapitlet:
Undantag för vissa andra varor och tjänster
Rubrik gm SFS 1994:1798, ikraft 1995-01-01, överg.best.
23 § Från skatteplikt undantas omsättning av följande slag av varor och tjänster:
1. sedlar och mynt som är lagligt betalningsmedel, med undantag av samlarföremål, det vill säga guld-, silver- eller andra metallmynt eller sedlar som normalt inte används som lagligt betalningsmedel eller som är av numismatiskt intresse,
och tolkar det som att nypräglade mynt som har ett nominellt värde alltså inte behöver momsbeläggas. Exempel på sådana silvermynt är American Silver Eagle, Canadian Maple Leafs, Kookaburra (finns upp till 1kg med nominella värdet 30$), Philharmoniker (med det udda nominella värdet 1.5€) och mexikanska Libertad, för att nämna de vanligaste.
Om denna tolkning nu är riktigt öppnas som jag skrev tidigare mycket fina möjligheter för svenskar (och andra EU-medborgare) att köpa silver till samma pris som exempelvis amerikaner. Man kan också fråga sig varför Liberty Silver inte uppmärksammat detta tidigare och om tidigare kunder kan kräva tillbaka momsen. Notera också att Liberty Silver säljer sina Liberty Silver Mynt (inte min särskrivning) till lägre pris än exempelvis Silver Maples. De sistnämnda skulle tack vare sitt nominella värde, om Guldcentralens tolkning stämmer, kunna säljas utan moms. Liberty Silver Mynt saknar däremot nominellt värde och skall därför fortsatt momsbeläggas.
Spännande och kul att intresset för silverinvesteringar ökar och att någon också vågar klämma och känna lite på rådande lagstiftning.
Seg kall vår
8 månader sedan
Frågan är dock om man kan se Silver Eagles som normalt betalningsmedel. Det är nog inte så många som köper något och betalar med en silver eagle. Sen är det ifs en definitionsfråga, men tror nog inte Liberty Silver vågar gå upp o kaxa mot staten.
SvaraRadera