fredag 27 november 2009

Svenskt silver - en dyrköpt historia

Att komplimentera sitt aktiesparande med andra investeringar är något jag tycker är både trevligt och klokt. "Att lägga alla ägg i samma korg" är ett uttryck som man ska försöka leva efter inte bara om man råkar äga några värphöns. Skog, fastigheter (amortera huslån), vin, konst, och guld är bara några exempel bland många. En liten outsider och lillebror till guld är ädelmetallen silver.

Det finns ett flertal skäl att exponera sig mot silver: peak silver, inflationssäkring, tillgångar utanför "systemet" och kanske också ett möjligt eller till och med lämpligt betalningsmedel vid sidan av guld i en post-papperspengarvärld.

Vaf köper man (jag) då sitt silver? Ett alternativ är Tradera. Enstaka en-kilos tackor 1 oz-tackor och mynt finns i stort sett alltid tillgängliga. Är man ute efter en specifik vara in några större mängder är det dock svårt att hitta vad man söker. Som vanligt med Tradera så gäller rekommendationen att välja säljare med omsorg. Här kan man se de senaste aktionerna. Jag har enbart goda erfarenheter från Tradera, varorna har överensstämt väl med beskrivningen, bra förpackat och snabbt levererat. Priserna kan ibland dra iväg lite väl högt men följer man med och köper när utbudet är stort så är det möjligt att göra fynd. En extra varning är också på sin plats - Tradera tillåter försäljning av pläterat krims-krams under samma kategori som äkta varor. Ganska tråkigt och oseriöst tycker jag, var alltså uppmärksam och läs hela beskrivningen innan bud läggs!

Nästa alternativ är Liberty Silver, som är mig veterligen Sveriges största silverförsäljare. Här finns ett utval av de vanligaste bullionmynten, enstaka, tuber och mosterboxar (500 mynt), silvertackor och sedan nyligen också guldmynt och tackor. Utmärkt att Tavex och Guldcentralen får konkurrens, speciellt då Liberty Silver lovar att alltid vara billigast i Sverige på krügerrands. Åter till silvret. Tråkigt nog ligger priserna mycket höga, jag antar att ett utav skälen är momsen, då silver till skillnad från guld inte är momsbefriat. Exempelvis 1 oz philharmoniker eller silver maple betingar i skrivande stund ett pris på hela 234kr. Motsvarande mynt på Tradera går för 200. Libertys egna mynt är något billigare och är ett intressant alternativ till de mer välkända mynten. Liberty har ett affiliateprogram som kapar priset med med 2%.

Ett tredje alternativ är Metallbörsen. Jag har aldrig handlat härifrån, men en användare på Tradera är knuten till denna sida och har levererat utan minsta problem. Tyvärr verkar lagret i det närmaste tomt.

Fjärde alternativet är Guldcentralen, som i skrivande stund har en-kilos tackor till salu. Inte mycket att välja på där alltså, men Guldcentralen har gott rykte och riskerna att handla här bör ses som mycket små.

Var ska man handla då? En fråga som inte är helt enkel att svara på, Tradera är billigast, Liberty Silver har hyfsat bra sortiment, Guldcentralen kanske snäppet säkrare än övriga aktörer.

Del två kommer under helgen och innehåller en del om mina erfarenheter av köp från ickesvenska försäljare.

2 kommentarer:

  1. Ja jäklar i havet, det hade du ju redan skrivit om här såg jag.

    SvaraRadera
  2. Tavex moderbolag i estland säljer silver. Jag valde själv 1kg varianten då de var bäst prismässigt. Köper man för minst 100k så får man betydligt bättre pris. Skickar med en länk där ni kan se priser och produkter, tänk på att priserna som presenteras är i estlänska kr. Min beställning gjordes genom tavex stockholm.

    http://www.tavid.ee/index.php?main=265

    Mvh/Janne

    SvaraRadera