fredag 14 augusti 2009

Växla ner

Jag lyssnade på podsändning av tisdagens Plånboken med en längre intervju av journalisten Karin Lilja. Hon har valt att växla ner och hoppat ur ekorrhjulet och givetvis skrivet en bok i ämnet "Växla ner! - 77 sätt att leva bättre på mindre".

Karin redovisar i intervjun ett enkelt exempel där man genom att välja cykel framför bil, då slipper man inte bara en stor kostnad, man behöver inte heller gå till träningsstudion och spinna i en svettig lokal. De miskade utgifterna medför att man kan dra ner på tiden man behöver spendera på arbete. Det handlar helt enkelt om att avstå en del väldigt dyra nöjen och bekvämligheter för att istället kunna jobba lite mindre.

Många snålbloggare kör delvis nedväxlat, dvs. låga utgifter men mycket jobb i syfte att ackumulera kapital, jag hör nog tll denna gruppen även om det finns många som är mycket duktigare på att vända på slantarna. Någon gång hoppas jag kunna växla ner på riktigt, eller åtminstone byta jobb och livsstil till något jag verkligen gillar. En rejäl utdelande portfölj som basinkomst kommer att ge mig den den frihet och säkerhet som behövs för att våga och kunna ta steget, stänga ner jobbdatorn och anmäla platsen ledig hos vaktmästeriet. Sedan raka vägen till skogstorpet, plantera några grönsaker, värma på den egna kolmilan och bara ha det gott. Drömma går ann.

Boken har jag inte läst än då den enbart finns i en dyr inbunden upplaga. Jag väntar till pocketversionen kommer - hundringen jag sparar kommer att tillåta mig växla ner lite tidigare...

2 kommentarer:

  1. Låter synnerligen sunt och rätt!!

    SvaraRadera
  2. Det hela med downshifting pratas det mycket om, men jag tror att de flesta vill ha mer pengar även om det innebär att de får slita mer och inte alls får någon extra tid med t ex barnen som de tänkte en gång i tiden.

    SvaraRadera