tisdag 9 juni 2009

Belåningen ökar

I en något förvirrande artikel i SVD rapporteras det om ökad belåning av aktier hos nätmäklarna. Eller så rapporteras det om utlåning av aktier, även kallat blankning. Artikelförfattaren verkar inte veta dessa är två helt skilda företeelser. Avanza och Nordnet kommenterar belåning, så jag antar att det är det artikelförfattaren avser att belysa. E24 använder kraftuttryck som kanske är mer passande.

Belåning kan vid första anblick kanske te sig lockande. Just nu erbjuds jag lån till 5 % ränta hos Avanza, vilket är lägre än den genomsnittliga direktavkastningen hos mina aktier. Enbart utdelningarna från aktierna jag lånar till skulle därför betala räntan (ränta som är avdragsgill dessutom?) och avkastningen vid positivt börsklimat skulle öka radikalt. Jag är också förutom CSN-lån helt skuldfri. Jag har alltså inget hus eller bostadslån att ta hänsyn till i riskkalkylen.

Belåning känns ändå för riskabelt. Hävstången gör att förlusterna lätt skenar iväg och att tvångsfärsäljning eller desperata atgärder vidtas. Å andra sidan kan man säkert med en strategi som man håller fast vid i vått och torrt få fin avkastning till rimligt risktagande. Det finns dessutom grader i helvetet, exempelvis skulle man kunna låna en mycket liten slant och experimentera utan att riskera hela depån. Exempelvis köpa Peyto med direktavkastning på 12% och sedan betala ned lånet med överskottet från utdelningarna.

Värt att tänka på är att det finns mycket stor dold belåning där huslån amorteras i låg takt alternativt inte alls samtidigt som pengar pumpas in i aktiedepån. "Bankrådgivare" brukar rekommendera detta - förvånande ofta strax innnan en konjunkturtopp. Huslån har lägre ränta än lån med aktier som säkerhet. Räntekostnaderna blir alltså mindre, men jag vågar påstå att investerare/spekulerare med "lånet i depån" är duktigare på att ta vinst och snabbt betala av lånet och därmed har mindre riskexponering. Husägare rullar nog på med sin belåning år ut och år in, kanske utan att ens veta om att de i teorin köpt aktier på kredit...

1 kommentar:

  1. Drygt att de ändrat belåningen. Men visst - man bör alltid vara ytterst försiktig när man belånar och inte göra det ifall man inte är insatt.

    Men nu blir det mer attraktivt med valutahandel istället. Där kan man ofta belåna upp till 200 gånger pengarna utan något som helst problem.

    SvaraRadera