onsdag 10 juni 2009

Visst är det kul

när börsen går upp och depåvärdet ökar med tusentals kronor varje dag. En mindre rolig effekt för den som månadssparar eller återinvesterar utdelningarna är dock att det blir dyrare att handla - man får färre aktier och därmed mindre utdelning för pengarna då direktavkastningen sjunker.

Exempelvis gick det i höstas att köpa H&M-aktien för drygt 250 kr, vilket med årets utdelning motsvarade en direktavkastning på 6 %. Under våren rådde positiv börstrend och förra månaden köpte jag H&M för 367 kr. Dessa aktier ger en direktavkastning på 4.2 %, inte ens om vi gissar att nästa års utdelning blir 18 kr blir utdelningen mer än 4.9 %.

Samtidigt påverkas aktiepriset i förvånande stor grad av "det allmänna börsläget". Återigen kan H&M i höstas tas som exempel: försäljningen rullade på mer eller mindre som vanligt under 2008 och vad gäller framtidsutsikterna såg jag ingen större förändring. Ändå handlade "marknaden" ned aktien och ett fint köpläge uppenbarade sig. Investerare/spekulanter med likvider kunde alltså köpa in sig i ett fint bolag till en billig peng.

Man kan alltså tycka att det kan vara god idé att hela tiden ha rejält med likvider redo om ett köptillfälle skulle uppenbara sig. Samtidigt måste man ta hänsyn till att aktier historiskt sett stigt på lång sikt och att företagen kontinuerligt (förhoppningsvis) tjänar pengar och skapar värde för sina ägare. För att ta del av detta värdeskapande måste man äga aktier och inte stå utanför och titta på.

En svår avvägning alltså - vänta på rätt tillfälle för köp, kanske till och med sälja hela eller delar av innehavet när värderingen känns ansträngd eller bara kasta sig huvudstupa in och hoppas på att trenden med vinstgivande och utdelande bolag med stigande aktiekurser håller i sig. Det är svårt att göra rätt, speciellt om man inte har en utarbetad strategi. Använder man sig av "Buy & Hold" behöver man inte tänka speciellt mycket på om man ska sälja av när en aktie gått bra, men man kanske ska fundera på om det är möjligt att anpassa sin inköpsstrategi för att få lite fler aktier för sina pengar?

Samtidigt måste man med "Buy & Hold" vara noga med att inte bara titta på bolagen utan också hålla sig uppdaterad om framtidsutsikterna ser ut för respektive sektor. Kommer försäljningen av billiga och hyffsat bra kläder vara fortsatt god? Hur kommer olja/gas/elpriserna utveckla sig? Kommer bygg och anläggning vara en intressant sektor i framtiden? Vad med skogs/verkstadsprodukter?


Det tråkiga vädret har förresten gjort oönskad comeback, så nu ligger sista delen av min "Strategiserie" i pipen...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar