torsdag 29 juli 2010

Earnings are opinion, cash is fact

Gold Resource Corp har redan tidigare signalerat att "special dividends" är pågång men att den första utdelningen skulle komma redan denna sommar var en aning oväntat. Det är naturligtvis inga stora pengar, bara 3 cent per aktie vilket motsvarar en direktavkastning på 2.1 promille, men jag tycker ändå det är smått spektakulärt att redan efter fyra veckors produktion meddela att nu är det dags för aktieägarna att få återbäring! Ledningen skickar en klar och tydlig signal om att företaget går bra och att man redan nu tjänar bra med pengar och att man ämnar uppfylla det tidigare löftet om att betala en tredjedel av vinsten till aktieägarna i form av utdelningar.

Nu blir det intressant att se om det blir någon utdelning även nästa månad, och nästa, och nästa... Om vi antar att det blr en månatlig utdelning på 3 cent motsvarar detta 2.5% direktavkastning, vilket är få om några guldbolag som matchar. Lägg där till att GRC ämnar öka produktionen kraftigt under de kommande två åren.

Aktien handlas upp något och ligger och skvalpar på 14.01$ vilket är något under ATH på 14.24 USD.


Portföljens sorgebarn under juli månad har varit Oceana Gold Corp. Från ett ATH på 3.49 CAD i mitten av juni har det varit ett rejält fall ned till dagens 2.68 CAD. Enligt ett tidigare pressmeddelande så är det en guldfond tillika största ägaren, Baker Gold Fund, som under sommaren sålt av en del av sitt innehav. Anledningen till försäljningen är tills att OGC fått för stor vikt i fonden och ett större uttag ur fonden.

Dagens Q2/H1-rapport levde inte heller upp till förväntningarna. Förklaringarna är flera. Man under våren brutit och processat malm med lägre guldinnehåll, samtidigt som bränslekostnaderna varit högre än normalt (mer gråberg att flytta på?) och på toppen av det orsakade ett oväder några dagars förlorad produktion. Vad jag kan förstå så kommer man under andra halvåret gå över till rikare malm vilket naturligtvis kommer att förbättra siffrorna. Planerad årsproduktion och cash cost har heller inte ändrats vilket tyder på att H2 kommer att visa på rejält starkare siffror.

11 kommentarer:

  1. Var och hur kan man köpa aktier i GRC?

    SvaraRadera
  2. Clemens Winkler31 juli 2010 kl. 17:23

    Nordnet och telefonorder, ticker GORO.ob. Avanza kan säkert även de hjälpa till med köp. Listbyte på gång till AMEX, och då ska det förhoppningsvis gå att handla som vanligt.

    SvaraRadera
  3. De verkar vara listade på frankfurt börsen också under GIH.

    SvaraRadera
  4. Vad man än satsar på som inte är fonder verkar gå rätt bra just nu.

    SvaraRadera
  5. Lägg gärna upp dina blogganalyser på Sveriges nya stora ekonomiforum www.diforum.se. Många vill ha dit dig! Du får självklart länka till din blogg i inläggen!

    SvaraRadera
  6. Varje gång jag går in på din blogg så får jag ett felmeddelande.

    SvaraRadera
  7. Hi,

    I hope this message finds you well,

    My name is Neil; I'm the affiliate manager @ BinaryOffers.com
    I saw that you are promoting few interesting offers,
    So I'd like to take this opportunity and invite you to join us.

    We offer an Extremely high commissions and the best service online.

    I'll be more than happy to start working with you and introduce to you few of our offers
    You can send me an email or add me to your Skype (aff.binaryoffers) so we can discuss

    All the best my friend,
    Neil

    SvaraRadera
  8. skriver du på en annan blogg nuförtiden?

    SvaraRadera
  9. r jullån för dig och din familj att njuta av denna semester jullån är tillgängligt nu kan du ansöka vilket belopp du vill vi har ett lån för dig
    behöver du ett lån? Skicka ett mejl till
    Hej hur mår du idag ?? Behöver du ett brådskande lån nu de närmaste 6 – 12 timmarna nu utan stress eller dröjsmål REMY. CREDIT är här för att lösa alla dina problem idag. Vi utfärdar lån med 2% ränta, med en snabb tjänst erbjuder vi alla typer av lån, skicka ett mejl nu för dina brådskande lån
    Skicka oss ett e-postmeddelande, vi har ett lån till dig via e-post nu {remy.credit111@gmail.com}
    vi har ett lån till dig ..

    SvaraRadera
  10. Hej allihop, jag har blivit ljugid för av så många företag som har påstått att de är riktiga långivare, men alla mina ansträngningar har varit förgäves, jag har förlorat pengar till falska långivare som påstår sig vara vad de inte är. Tills min vän presenterade mig för rätt långivare som jag kontaktade och jag lyckades få ett lån på 95 000 från dem på bara 24 timmar, skulle jag rekommendera alla som letar efter ett lån utan rädsla att kontakta dem via e-post:___lapofunding960@gmail.com

    SvaraRadera