torsdag 18 juni 2009

Nytt köp i Fortum

70 aktier till kursen €16.18 i det finska energiföretaget Fortum fick bli månadens aktieköp. Fortum passar fint in i min extremlånga portfölj med sina tillväxtplaner i Ryssland, sin andel i den nya reaktorn i Olkiluoto men också för engagemanget i vågkraft, laddningsnät för elbilar och ägandet i Hafslund/REC. Utdelningen är också attraktiv, 6.2% och en utdelningsandel på 57%.

Portföljen har dominerats av en lite smågrinig stämning. GRC har tappat en del i väntan på sista tillståndet och produktionsstart, Sandvik ser ännu inte någon ljusning i tunneln (dock ett miljardavtal idag), enda aktien man kan lita på är som vanligt H&M som ligger runt 370 kr.

Nu tar jag semester både från jobb och internet (nåja) fram till augusti och bloggskrivande kommer att bli sporadiskt under denna tid.

fredag 12 juni 2009

Nu är prioriteringslistan snart klar

Detta är normalt en egocentrisk ekonomiblogg, men jag måste ändå skriva några ord om svininfluensan.

Prioriteringslistan över hur vaccin skall tilldelas håller i detta nu på att utarbetas och trots erfarenheter från exempelvis spanska sjukan så hamnar självklart män i "sina bästa år" längst ned på listan. Här skulle jag naturligvis kunna skriva ett långt grininlägg om hur orättvist allt är, men jag lämnar det åt någon annan. Jag väljer istället att dela med mig av några länkar som kanske kan inspirera till att att förbereda sig själv istället för att lita på att just du kommer få hjälp av stat och kommun den dagen folk börjar få feber och yrsel.


Upp19femton
Att leva efter 2012
Swedish survivalist
P3 Kultur kommer nästa vecka att ha Apokalypstema - en tillfällighet?

Det verkar faktiskt inte så krångligt att ha kapacitet att isolera sig totalt i någon månad - ett rejält lager med mat, extra ved och man är gott igång med sina förberedelser. Jag ska dessutom sitta isolerad (nåja) i en sommarstuga hela sommaren - det får tas som ett mentalt träningspass...

onsdag 10 juni 2009

Visst är det kul

när börsen går upp och depåvärdet ökar med tusentals kronor varje dag. En mindre rolig effekt för den som månadssparar eller återinvesterar utdelningarna är dock att det blir dyrare att handla - man får färre aktier och därmed mindre utdelning för pengarna då direktavkastningen sjunker.

Exempelvis gick det i höstas att köpa H&M-aktien för drygt 250 kr, vilket med årets utdelning motsvarade en direktavkastning på 6 %. Under våren rådde positiv börstrend och förra månaden köpte jag H&M för 367 kr. Dessa aktier ger en direktavkastning på 4.2 %, inte ens om vi gissar att nästa års utdelning blir 18 kr blir utdelningen mer än 4.9 %.

Samtidigt påverkas aktiepriset i förvånande stor grad av "det allmänna börsläget". Återigen kan H&M i höstas tas som exempel: försäljningen rullade på mer eller mindre som vanligt under 2008 och vad gäller framtidsutsikterna såg jag ingen större förändring. Ändå handlade "marknaden" ned aktien och ett fint köpläge uppenbarade sig. Investerare/spekulanter med likvider kunde alltså köpa in sig i ett fint bolag till en billig peng.

Man kan alltså tycka att det kan vara god idé att hela tiden ha rejält med likvider redo om ett köptillfälle skulle uppenbara sig. Samtidigt måste man ta hänsyn till att aktier historiskt sett stigt på lång sikt och att företagen kontinuerligt (förhoppningsvis) tjänar pengar och skapar värde för sina ägare. För att ta del av detta värdeskapande måste man äga aktier och inte stå utanför och titta på.

En svår avvägning alltså - vänta på rätt tillfälle för köp, kanske till och med sälja hela eller delar av innehavet när värderingen känns ansträngd eller bara kasta sig huvudstupa in och hoppas på att trenden med vinstgivande och utdelande bolag med stigande aktiekurser håller i sig. Det är svårt att göra rätt, speciellt om man inte har en utarbetad strategi. Använder man sig av "Buy & Hold" behöver man inte tänka speciellt mycket på om man ska sälja av när en aktie gått bra, men man kanske ska fundera på om det är möjligt att anpassa sin inköpsstrategi för att få lite fler aktier för sina pengar?

Samtidigt måste man med "Buy & Hold" vara noga med att inte bara titta på bolagen utan också hålla sig uppdaterad om framtidsutsikterna ser ut för respektive sektor. Kommer försäljningen av billiga och hyffsat bra kläder vara fortsatt god? Hur kommer olja/gas/elpriserna utveckla sig? Kommer bygg och anläggning vara en intressant sektor i framtiden? Vad med skogs/verkstadsprodukter?


Det tråkiga vädret har förresten gjort oönskad comeback, så nu ligger sista delen av min "Strategiserie" i pipen...

tisdag 9 juni 2009

Belåningen ökar

I en något förvirrande artikel i SVD rapporteras det om ökad belåning av aktier hos nätmäklarna. Eller så rapporteras det om utlåning av aktier, även kallat blankning. Artikelförfattaren verkar inte veta dessa är två helt skilda företeelser. Avanza och Nordnet kommenterar belåning, så jag antar att det är det artikelförfattaren avser att belysa. E24 använder kraftuttryck som kanske är mer passande.

Belåning kan vid första anblick kanske te sig lockande. Just nu erbjuds jag lån till 5 % ränta hos Avanza, vilket är lägre än den genomsnittliga direktavkastningen hos mina aktier. Enbart utdelningarna från aktierna jag lånar till skulle därför betala räntan (ränta som är avdragsgill dessutom?) och avkastningen vid positivt börsklimat skulle öka radikalt. Jag är också förutom CSN-lån helt skuldfri. Jag har alltså inget hus eller bostadslån att ta hänsyn till i riskkalkylen.

Belåning känns ändå för riskabelt. Hävstången gör att förlusterna lätt skenar iväg och att tvångsfärsäljning eller desperata atgärder vidtas. Å andra sidan kan man säkert med en strategi som man håller fast vid i vått och torrt få fin avkastning till rimligt risktagande. Det finns dessutom grader i helvetet, exempelvis skulle man kunna låna en mycket liten slant och experimentera utan att riskera hela depån. Exempelvis köpa Peyto med direktavkastning på 12% och sedan betala ned lånet med överskottet från utdelningarna.

Värt att tänka på är att det finns mycket stor dold belåning där huslån amorteras i låg takt alternativt inte alls samtidigt som pengar pumpas in i aktiedepån. "Bankrådgivare" brukar rekommendera detta - förvånande ofta strax innnan en konjunkturtopp. Huslån har lägre ränta än lån med aktier som säkerhet. Räntekostnaderna blir alltså mindre, men jag vågar påstå att investerare/spekulerare med "lånet i depån" är duktigare på att ta vinst och snabbt betala av lånet och därmed har mindre riskexponering. Husägare rullar nog på med sin belåning år ut och år in, kanske utan att ens veta om att de i teorin köpt aktier på kredit...