måndag 4 januari 2010

Det är inte lätt att vara ödmjuk...

2009 - vilket kanonår på alla möjliga områden! Bli farsa, köpa ett trevligt hus, få behålla jobbet och dessutom göra fina pengar på börsen - vad mer kan man önska? Nu ska bloggen handla om ekonomi så det är väl där som denna "årsrapport" ska handa om.

Månadssparandet som havererade i september pågrund av husköpet. 90% belåning känns inte OK så nu går allt överskott ner i det svara hålet kallat "extra amortering" tills det vi vi är nere på lite tryggare belåning för att därefter köra vidare enligt den 30-åriga nedbetalningsplanen och istället återuppta månadssparandet. Jag tror att det är en klok åtgärd att betala ner lånet - dagens löjligt låga räntor kommer inte bestå speciellt länge till och då kommer ett mindre lån kännas bra när snålblåsten viner in över lånelandet.

Över till portföljen! Som rubriken visar, det är inte lätt att vara ödmjuk när man lyckas pricka in Gold Resource Corp. som 2 januari 2009 stod i 3.50 $, göra ett förhållandevis stort köp i mitten efter av mars på dipp efter att en gång gått igenom bolaget och konstaterat att detta kan nog bli bra för att där efter sitta lugnt och stilla och se aktien stiga ända till årets sista dag då ATH på 11.25 $ sätts. Dryga 220% alltså, vilket naturligtvis sätter stora spår i hela portföljens utveckling.

Fortsätter vi på guldet togs Avion Gold Corp in efter tips på Börssnack och framför allt på råvarugurun Original Brailas blogg. En seg start, men från november har aktien rusat över 100%. Tankar om att sälja hälften och ta en "freeride" finns, jag får ta mig en rejäl genomräkning och funderare.

Ett nytt innehav, också det efter tips från Orignal Braila, är Oceana Gold. Ett medelstort producerande bolag som haft en del problem med främst dåliga hedgar och därför tagit stryk på börsen, orättvist mycket stryk. Ett i mina ögon bra komplement till GRC som ännu inte är igång med produktion och Avion som verkar i något riskabla Afrika.

Totalt uppgår nu guldinnehaven efter rusningen i GRC till nästan halva portföljvärdet vilket i dagsläget känns som en bra nivå.

Över till den "stabila" delen av portföljen, utdelningsaktierna. Klart lysande stjärna är NCC med en dryg dubbling. Här tog jag faktisk en liten vinst och inhandlade Oceana Gold för denna. De andra utdelningsaktierna har även de gått fint: Sandvik (tveksam utdelning där dock), H&M, SCA och Peyto. Egentligen är det bara Fortum som varit lite tråkig, men det kanske det kalla vädret råder bot på?

En julstädning genomfördes också, ut åkte en massa småinnehav som blivit kvar efter råvarukraschen 2008. Ett par miniinnehav samt två bolag som jag antar gått i någon form av konkurs finns kvar, de får tjäna som en påminnelse att läsa på först innan det bankas på köpknappen.

Ett litet test av Avanzas förmånliga "superlån" hann jag med också. Andelar i Peyto köptes för dryga halva tillgängliga kreditutrymmet. Mycket lyckat då andelarna förutom att generara utdelningar varje månad även stigit en hel del. Hävstång åt rätt håll alltså.

Efter en del trixande och fixande kom jag fram till ett årsresultat på hela 104.6%, helt fantastiskt bra och någon som jag kanske aldrig mer får uppleva.

Strategin inför 2010 blir sällsynt tråkig:

-Noga följa innehaven och om så nödvändigt ändra om. Inga onödiga affärer.
-Jobba vidare med byggandet av fyra ben för ekonomin att vila på: En portfölj med utdelningsaktier, en portfölj med ädelmetallaktier, en lågt belånad fastighet samt ett visst innehav av fysiskt guld och silver.
-Investera utdelningar och liknande i SCA som substitut för eget skogsägande.
-Verkligen försöka skriva mer i bloggen. Mycket nyttigt att få ner sina tankar om inte på pränt så åtminstone elektroniskt för att på så sätt se vad som blev bra och vad som blev dåligt. Som bekant kommer man lätt ihåg en framgång och glömmer misstagen...

2 kommentarer:

 1. Intressant det du skriver om guldet. Vad tror du om silver 2010? Och i så fall vad kan vara värt att satsa på då?

  Jag har själv Peyto och valde även i december att handla Questerre. Men jag behöver sprida riskerna helt klart men jag gillar råvarusektorn.

  Kanske att fastighetsbolag kan vara rätt också? Har ingen koll men Kungsleden har väl hyfsad utdelning.

  Vad tror du?

  SvaraRadera
 2. Silver är en darkhorse som förmodligen kommer kliva fram i rampljuset under 2010. Silvermarknaden ska tydligen vara dränkt i "pappersilver" som saknar täckning så metallen är mycket intressant.

  Lite fanboy-tendenser på mig nu, men GRC har en hel del silver i backen så jag är redan exponerad mot denna metall. Just nu funderar jag faktiskt på att halvera i Avion och köpa något rent silverbolag för de pengarna.
  Tre bolag jag ska titta närmare på i ett första skede: First Majestic, US Silver och Wildcat Silver. Inte till helgen dock, jag har en rad sjöar i närområdet som ligger och lockar med spegelblank is + ett par nyinköpta långfärdsskridskor :)

  För min del får nog det egna boendet vara min enda exponering mot fastighetsmarknaden.

  SvaraRadera